Περιγραφή εικόνας

Πανοραμική και Κεφαλομετρική (3D) ακτινογραφία στο διαγνωστικό κέντρο ΕΥΗΝΩΡ

Η πανοραμική οδοντιατρική ακτινογραφία αποτελεί ένα από τα βασικότερα διαγνωστικά βοηθήματα της οδοντιατρικής. Δίνει συνολική ακτινογραφική εικόνα του στόματος, χωρίς όμως να μπορεί να υποκαταστήσει τις ενδοστοματικές ακτινογραφίες γιατί στερείται μεγάλης ευκρίνειας (καθαρότητα).

 

 

Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας

Γίνεται με την βοήθεια ενός ακτινογραφικού μηχανήματος που λέγεται ορθοπαντογράφος. Με την βοήθεια ενός κεφαλοστάτη τοποθετείται και ακινητοποιείται το κεφάλι του ασθενή στη σωστή θέση. Στη συνέχεια το μηχάνημα κινείται περιστροφικά γύρω από το κεφάλι του ασθενή και ακτινοβολεί την περιοχή των γνάθων. Η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από μερικά λεπτά.

 

Η πανοραμική οδοντιατρική ακτινογραφία προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση και μελέτη κυστικών αλλοιώσεων, εγκλείστων δοντιών, καταγμάτων, όγκων κ.λ.π ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να συγκρίνει την δεξιά με την αριστερή πλευρά.

 

Περιγραφή εικόνας

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία αποτελεί ένα βασικό διαγνωστικό βοήθημα για την οδοντιατρική επιστήμη με κύριο προτέρημα την ακριβή συγκριτική μελέτη των ακτινογραφιών που πάρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας

Γίνεται με την βοήθεια ενός κεφαλοστάτη. Τοποθετείται και ακινητοποιείται το κεφάλι του ασθενή στη σωστή θέση. Ο κεφαλοστάτης αποτελείται από δύο βραχίονες που καταλήγουν σε βύσματα που εφαρμόζουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Η ακτινογραφία παίρνεται συνήθως με τον ασθενή να έχει κλειστό το στόμα. Με την βοήθεια της κεφαλομετρικής ακτινογραφίας μπορούν να γίνουν σχεδιαγράμματα πάνω σε ημιδιαφανές χαρτί και να ακολουθήσει κεφαλομετρική ανάλυση και συγκριτική μελέτη με προηγούμενες ακτινογραφίες.


Οι κεφαλομετρικές ακτινογραφίες αποτελούν σημαντικό βοήθημα για τους ορθοδοντικούς και τους γναθοχειρουργούς. Μπορούν να εκτιμήσουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων σκελετικών στοιχείων του κρανίου, να διαγνώσουν και να μελετήσουν τις διάφορες οδοντικές ή σκελετικές ανωμαλίες αλλά ακόμη μπορούν να συγκρίνουν κεφαλομετρικές ακτινογραφίες που πάρθηκαν σε διαφορετικές στιγμές και να βγάλουν συμπεράσματα για την ανάπτυξη του προσωπικού κρανίου ή το αποτέλεσμα μιας θεραπείας.

Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας